Helmonds trots! ‘Onze’ juf Daisy mocht bij het Koningspaar lunchen, samen met andere Nederlandse ‘uitblinkers. Juf Daisy geeft les op de Helmondse school De vuurvogel én is leraar van het jaar. Voor de Nieuwsbrief Binnenstad mocht ik een ochtendje meelopen met deze gedreven en ambitieuze juf.


Kijkje in de klas bij leraar van het jaar

Daisy Mertens geeft les bij basisschool de Vuurvogel én ze is leraar van het jaar. Ze mag meedenken over het (basis)onderwijs van morgen en schuift aan tafel bij wel héél bijzondere mensen: zelfs bij de koning en koningin. Ook duikt ze regelmatig op in de media, bijvoorbeeld bij RTL Live. Tijd om een kijkje in de klas te nemen bij juf Daisy.

Dinsdagochtend. 8.30 uur. Rekenles. De kinderen van groep 7 zitten in groepjes bij elkaar. Het is doodstil. Ze zijn geconcentreerd aan het werk. Dan klapt juf Daisy in haar handen. De kinderen steken hun hand op, om te laten zien dat ze er klaar voor zijn. De instructie gaat beginnen.

Geduld en complimenten

Wie een uurtje meekijkt met de les van juf Daisy, begrijpt waarom zij leraar van het jaar is geworden. Gillende kinderen, onrust, pesterijtjes: van dit alles is absoluut geen sprake in de klas. Er heerst orde. Iedereen weet waar ‘hij aan toe is. De kinderen luisteren, voeren hun taken uit. Wat vooral opvalt: juf Daisy voegt een portie passie en liefde toe aan de les. Ze geeft volop aandacht aan de leerlingen en beloont ze regelmatig. Ze stimuleert de kinderen om zelf na te denken. Deze moeilijke rekensommen, laten de hersenen van de kinderen kraken. Niet alle handen gaan de lucht in, als de juf een vraag stelt. Toch wijst ze juist een kind aan, zonder vinger in de lucht. En wat blijkt: het meisje weet het antwoord. Als de kinderen aan de slag gaan, loopt de juf voorbij de tafeltjes. Ze geeft geen kant en klare antwoorden, maar laat deze basisschoolleerlingen zelf nadenken. ‘Wat betekent dit?’ ‘Waarom doe je dit?’ ‘Doe het eens voor?’

Trotse gezichten

De verlengde instructie begint, extra uitleg voor de kinderen die dat willen. De rest gaat zelfstandig aan het werk. Een stuk of vijf kinderen willen graag extra uitleg, de rest werkt verder in het werkboek. Kinderen lopen zelf naar de juiste kasten om hun spullen te pakken. ‘Wat goed dat jullie meedoen aan de verlengde instructie’, zegt juf Daisy. Ze complimenteert haar klas regelmatig.Een meisje mag op een tijdlijn het getal 9.810 invullen. Hardop spreekt ze haar overwegingen uit. ‘Het is boven de 9….’ ‘Heel goed dat je hardop nadenkt, dan kan ik je ook feedback geven.’

Energie

Al bijna een uur opperste concentratie. De kinderen mogen nu even 10 minuten een rekenspelletje doen. Want de boog kan immers niet altijd gespannen zijn. Juf Daisy kijkt trots rond. ‘Dit is een druk en bewogen jaar. Er komt van alles bij kijken, maar het lesgeven blijft voor mij het belangrijkste. Ik krijg hier zó veel energie van’, vertelt ze trots. ‘Ik probeer de kinderen zelfstandig te laten worden, ze zelfvertrouwen te geven en te zorgen voor verbondenheid in de klas.’ Dat lijkt aardig te slagen. De kinderen spelen rustig hun spelletje. Voor groep 7 is de dinsdag goed begonnen. 

Leraar van het jaar

Daisy Mertens is genomineerd voor de titel ‘leraar van het jaar’ door haar leerlingen en interne begeleider. Daarna volgden een aantal selectierondes. Zo schreef Daisy een motivatiebrief, ze stuurde een filmpje in en hield een pitch. Wat wil ze dit jaar uitdragen? ‘Ik vind het heel belangrijk dat er hechte teams zijn. Er is zo veel passie, kennis en ervaring in zo’n team: dat moet je delen! Ook wil ik me inzetten voor bezig zijn met effectief leren. Het maakt je werk nog leuker als je jezelf blijft ontwikkelen. Zo volgde ik een Master en ben ik nu coach.’ Tot slot wil juf Daisy zich inzetten voor het thema ‘burgerschap’, een hot item op veel scholen. ‘De kinderen komen straks in een dynamische samenleving terecht. Ik vind het heel belangrijk dat ze dan hun eigen keuzes maken en zich bijvoorbeeld goed kunnen presenteren.’ verbondenheid in de klas.’ Dat lijkt aardig te slagen. De kinderen spelen rustig hun spelletje. Groep 7 is de dinsdag goed begonnen.

Pin It on Pinterest

Share This