Als tekstschrijver heb je het geluk dat je op veel plekken komt. Je spreekt niet alleen inspirerende mensen, je wordt soms ook geconfronteerd met ontwikkelingen die de wereld van morgen gaan veranderen. Met name bij klanten in de hightech- of in de medtech-sector gebeurt het met enige regelmaat dat je mond openvalt van verbazing. Omdat je ineens oog in oog staat met een kloppend varkenshart bijvoorbeeld. Of omdat je ineens in een auto zónder bestuurder zit. Een aantal sprekende voorbeelden die het goed doen op een feestje.


Kloppend varkenshart

Regelmatig komen er nieuwe medical devices op de markt die bestaande (vaak intensieve) ingrepen vereenvoudigen of zelfs vervangen. Voordat zo’n medical device de patiënt bereikt, moet het eerst verder ontwikkeld én uitvoerig getest worden. Dat is wat LifeTec Group uit Eindhoven doet. De startup gebruikt daarvoor opstellingen die real-life situaties nabootsen. Een van de testopstellingen is het kloppend hartplatform. En dat is een vrij bijzonder gezicht: zo’n varkenshart dat zomaar uit zichzelf lijkt te kloppen. Medewerkers van LifeTec Group brengen een varkenshart afkomstig uit het slachthuis weer tot leven om er onderzoek op uit te voeren. Zo kunnen nieuwe medical devices en nieuwe medicijnen worden getest zonder dat daar proefdieren voor nodig zijn. Geweldig, toch?

Desinfecterend water
De TU/e spin-off VitalFluid is er onlangs in geslaagd om als eerste ter wereld water te produceren met een desinfecterende werking. Er zijn allerlei toepassingen voor dat plasmawater. Denk aan de medische wereld, aan handdesinfectie of wondheling. Maar ook in andere sectoren kan dit ‘wonderwater’ van pas komen. Door bijvoorbeeld zaden te behandelen met het water, verloopt het ontkiemproces beter. Daarnaast kan het water worden ingezet voor de duurzame teelt van planten en gewassen, er zijn dan minder bestrijdingsmiddelen nodig.


Automotive Campus
Ook op de Automotive Campus in Helmond komen de nieuwste ontwikkelingen voorbij. Zo werkt op dit moment het ‘uit de hand gelopen studententeam’ TeamFast aan een bus die op mierenzuur rijdt. Mierenzuur is een vloeistof waarin duurzame energie ‘opgeslagen’ kan worden. Zo wordt het mogelijk om je opgewekte zonne- of windenergie te ‘tanken’ en op te slaan. Een duurzame oplossing voor de toekomst.

Dat stemt positief!
Je blijven verbazen, dat is dus niet zo moeilijk in deze regio. Heel inspirerend wat al die mensen en bedrijven doen. En: het geeft je ook een goed gevoel. Er zijn mensen die niet alleen problemen zien, maar ook bedenken hoe we die problemen gaan tackelen. Optimistische, innovatieve mensen en bedrijven, die met een flinke dosis creativiteit en ondernemerschap naar de toekomst kijken. Ze verdienen een hele grote pluim!

Pin It on Pinterest

Share This