De Leonardusbuurt in Helmond staat bekend als een buurt waar nogal wat problemen zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld veel werklozen in de buurt. De laatste tijd is er veel aandacht voor de Leonardbuurt. De woningen krijgen een opknapbeurt en ook de openbare ruimte wordt aangepakt. Mooi om te zien! En minstens net zo mooi: de mensen die de Leonardusbuurt veranderen.

Want dit lijkt wel een broedplaats voor creatieve en mooie projecten. Hier vind je mensen die van aanpakken weten. Mensen die de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Creatievelingen met lef die een beetje verliefd worden op deze prachtige Helmondse volksbuurt.

’t Vliegertapijt
Zo zijn de kunstenaars het project ’t Vliegertapijt hier al een hele tijd actief. Ze hebben van alles voor elkaar gekregen. Van een modeshow, tot een buurtfilm en een schortenproject. En onlangs hebben ze hun ideeën voor een make-over van buurthuis ’t Huukske bij het Provinciehuis gepresenteerd. De kunstenaars praten met veel liefde over de Leonardusbuurt en over alle bewoners die ze hebben mogen ontmoeten.

Boek over toekomstdromen
En dan is er Don Croonenberg, die een boek schreef over de toekomstdromen van kinderen in de Leonardusbuurt. Omdat hij het een mooie buurt vindt en omdat hij graag schrijft. Zo simpel kan het soms zijn. Don doet het allemaal geheel vrijwillig. En hij heeft genoten van het proces. ‘Kinderen kennen geen angst. Ik denk dat de kinderen van de Leonardusbuurt heel gelukkig zijn. Ze vinden altijd wel een weg.’ Mooi toch?

T+LAB
Die kinderen worden sinds kort ook uitgedaagd bij het T+LAB. Een plek waar ze hun talenten ontdekken. Zo hebben ze gezonde fruitdieren gemaakt, volgden ze toneellessen en tekenden ze hun wijk. En binnenkort gaan ze aan de slag met techniek.

Speeltuin Leonardus
Dan kan Lambert Cox van Speeltuin Leonardus vast meehelpen. Hij zet techniek op de kaart en werkt aan duurzame speeltoestellen in de speeltuin. De speeltuin is ook een bijzondere plek in de buurt. Hier wordt niet alleen volop gespeeld, er is ook een project voor eenzame ouderen en senioren sporten bij de Beweegtuin. Momenteel wordt de nieuwe kantine gebouwd. Daar wordt onder meer gezond eten en koken op de kaart gezet. Dat gebeurt bijvoorbeeld samen met de Helmondse bloggers Healthy Sisters. (www.healthysisters.nl)

 

Kortom: niet alleen de stenen maken de buurt, ook de mensen. En het is enorm leuk om al die gedreven, creatieve mensen te ontmoeten. Mensen die hart hebben voor hun omgeving. De Leonardusbuurt is een buurt waar mooie initiatieven kunnen groeien en bloeien. Benieuwd naar de buurt? Neem eens een kijkje op: wwww.leonardusinbeweging.nl.

 

Pin It on Pinterest

Share This