Heb je met dit weer ook hélemaal geen zin om te koken? Een terrasje pikken klinkt veel leuker, toch? Voor Frits schreven we dit artikel over restaurant Lugar in Waalre. Hier proef je de zon.


 

Proef de zon bij Lugar

Een zwoele zomeravond op het terras van restaurant Lugar in Waalre. De warme wind waait door je haren, een zonnebril neemt het felle zonlicht weg. De ene na de andere mediterrane lekkernij wordt voorgeschoteld. Wie zijn ogen dichtknijpt, waant zich voor even in een mondaine badplaats aan de Middellandse zee. Het is precies wat Jeroen Vriens en Emidio Oliveira voor ogen hadden toen ze twee jaar geleden hun restaurant in het oude raadshuis aan de Gestelsestraat openden. Inmiddels is Lugar niet meer weg te denken uit Waalre. 

The place to be. Het is de letterlijke vertaling van Lugar (spreek uit als Loegaar). Het Portugese woord verraadt ook direct de achtergrond van Emidio. De chef-kok is geboren op het Iberische schiereiland. Zijn liefde voor de mediterrane keuken zie je dan ook terug in de (h)eerlijke gerechten die hij dagelijks bereidt. Dagverse vis, schaal- en schelpdieren, geroosterd vlees en verse groenten. ‘Ik hoop dat je bij iedere hap die je neemt de zon proeft’, lacht hij.

Waar Emidio verantwoordelijk is voor de keuken, zwaait compagnon Jeroen de scepter over het restaurant. Als gastheer ontvangt hij zijn gasten in een aangename en sfeervolle omgeving. ‘Ik vind het leuk om de gerechten te presenteren en toe te lichten aan tafel. Uiteraard adviseer ik als sommelier ook graag over een mooie bijpassende wijn.’ Lugar is al vanaf de eerste dag een groot succes. Gasten weten het restaurant goed te vinden. En niet alleen uit het dorp zelf. ‘We ontvangen veel gasten uit de wijde omgeving. Ook bezoekers van de High Tech Campus weten de weg naar Lugar goed te vinden voor zowel lunch als diner. Met name de privé dinerkamer wordt veelvuldig gereserveerd.’

Lugar Primi

Op de prachtige bovenverdieping bevindt zich restaurant Primi. ‘Dit restaurant is tevens geschikt voor gezelschappen.’ Het duo ontwikkelde een laagdrempelig concept waarin gezellig tafelen centraal staat. Emidio: ‘We serveren onze gasten onder andere kleine Mediterraanse voorgerechtjes op een speciaal ontworpen etagère.’ Jeroen vult aan: ‘Lugar Primi is uitermate geschikt voor mensen die verschillende smaakbelevingen willen ervaren, het is als het ware een culinaire reis.’ Na een proeverij van kleine voorgerechtjes kunnen de gasten bijvoorbeeld kiezen voor vis- of vleesspiezen die zijn klaargemaakt op een houtskool gestookte oven. De reacties zijn positief. ‘De gasten vinden het eten heerlijk en voelen zich thuis bij Lugar Primi. Een groter compliment kun je volgens mij niet krijgen.’

Twee restaurants in één pand, waarom die keuze? ‘Lugar à la carte en Lugar Primi vullen elkaar perfect aan. Beneden dineer je wat chiquer en uitgebreider terwijl het boven laagdrempeliger is. We doen echter geen afbreuk aan de kwaliteit. Die is altijd top.’

In de korte geschiedenis van Lugar hebben Emidio en Jeroen al het nodige voor hun kiezen gekregen. Zo brak eind januari 2016 brand uit in het monumentale pand. ‘Gelukkig is het bij rook en roetschade gebleven en is er niemand gewond geraakt.’ Emidio kan er nu om lachen: ‘Het was echt een drama. We waren net tien maanden open, hadden voor een kapitaal verbouwd. We zaten midden in de opbouwfase.’

Toch wist het duo alweer snel de moed te verzamelen. ‘Uiteindelijk hebben we dankzij die brand wat wijzigingen door kunnen voeren.’ Het waren hectische maanden voor het tweetal. ‘Zo leer je elkaar echt kennen, ja’, aldus Jeroen met een knipoog. Emidio vult hem aan: ‘Ik denk dat we er alleen maar sterker uit zijn gekomen. Mensen weten ons te vinden en belangrijker nog: ze waarderen het eten, de ambiance. Eigenlijk het hele totaalplaatje.

Emidio Oliveira

De Portugese Emidio Oliveira is achttien jaar als hij besluit naar Zwitserland te vertrekken. ‘Ik wilde chef-kok worden.’ In het land van de Alpen leert hij zijn vrouw Inge kennen. In 2000 besluit het echtpaar terug te keren naar Nederland. Daar starten ze in Valkenswaard hun eerste eigen zaak. ‘Nadat ik dat restaurant had verkocht, heb ik een tijdje in de keuken van de Gouverneur gewerkt. Jeroen zat destijds omhoog met de bezetting in de keuken en ik had net mijn zaak verkocht.’ Uiteindelijk begint Emidio weer zelf een zaak, die hij in 2014 verkoopt. ‘Dat is het moment dat Jeroen bij me aanklopte met het idee om samen een nieuw concept te beginnen. De klik met Jeroen was er, dus ik zag het direct zitten.’

Jeroen Vriens

De roots van Jeroen Vriens liggen in het Gooi. Het is ook op die plek, in Loenen aan de Vecht om precies te zijn, waar hij in 2000 een eigen restaurant begint. ‘Samen met mijn vrouw Sylvia, die ik tijdens mijn werk in het Van der Valk-hotel op Curaçao heb leren kennen.’ Hoe komen ze in Waalre terecht? ‘Mijn vrouw komt uit deze omgeving. Ze wilde graag weer naar Brabant. Toen ik dit pand zag was ik ook op slag verliefd.’ In 2004 openen zij restaurant De Gouverneur samen met zijn echtgenote. ‘Sylvia kan na een skiongeval niet meer als gastvrouw in het restaurant werken. Om die reden heb ik Emidio benaderd om samen een nieuw bedrijf te beginnen. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.’

 

‘LUGAR IS AL VANAF DE EERSTE DAG EEN GROOT SUCCES’ 

Pin It on Pinterest

Share This