Terug van weggeweest…. Twee jaar geleden startte ik een communicatieklus bij de scholengemeenschap waar ik mijn werkzame leven ooit begon (het Commanderij College). Ik zou een maandje of twee bijspringen op de afdeling communicatie. Dat liep anders dan gedacht en bijna twee jaar later, neem ik afscheid van deze interimklus. Wat heb ik geleerd van mijn communicatiewerkzaamheden in het onderwijs?
Onderwijsinstellingen denken beter na over waar ze voor staan en dragen dat uit.
1) Communicatie wordt steeds belangrijker binnen het onderwijs

Lange tijd was communicatie een ondergeschoven kindje binnen het onderwijs. Een docent deed het er een paar uurtjes bij, that’s it. Maar steeds meer scholen kiezen voor een professionelere aanpak op het gebied van communicatie. Onderwijsinstellingen denken beter na over waar ze voor staan en dragen dat uit. En dat is voor iedereen goed. Zo hebben scholen een duidelijk profiel, waar leerlingen, ouders en ook medewerkers bewust voor kunnen. Een bewuste keuze voor een onderwijsinstelling die past bij jouw dromen, normen en waarden.
Met een simpele vacature à la: ‘wij zoeken een gedreven wiskundedocent’, kom je er niet.
2) Arbeidscommunicatie is superbelangrijk voor het onderwijs

Ik heb de afgelopen twee jaar ontzettend veel leuke, bevlogen en enthousiaste docenten mogen ontmoeten. Deze ‘pareltjes’ wil je als onderwijsinstelling natuurlijk binnenhalen en behouden! En dat is, ten tijde van een tekort aan onderwijzend personeel, een uitdaging. Met een simpele vacature à la: ‘wij zoeken een gedreven wiskundedocent’, kom je er niet. Je moet er als school over nadenken welke mensen passen bij jouw identiteit. En trap niet in de valkuil om vooral zelf te roepen hoe goed je bent, laat anderen het doen. Kies bijvoorbeeld voor een blog waarin docenten en medewerkers hun verhalen vertellen (storytelling). Want het verhaal van jouw toekomstige collega komt veel beter binnen, dan die vacature in de krant.
3) Betrek leerlingen bij je communicatie

Leerlingen zijn een bron van creativiteit. Ze komen met de beste ideeën die vaak perfect aansluiten bij de doelgroep. Niet zo gek, ze zijn namelijk zelf de doelgroep. Koester die enthousiaste, gedreven leerlingen en geef ze een podium. Betrek ze bij je communicatiestrategie, laat ze meedenken en laat ze vooral ook doén. Vul je socials dus niet alleen met nieuws vanuit de school (zenden), maar laat leerlingen meedenken over wat ze daar graag zouden zien. Wedden dat die scholieren de leukste filmpjes maken, met een te gekke quiz komen of een challenge bedenken die voor enorm veel interactie zorgt?!
Binnen het onderwijs gebeurt dat leren heel vanzelfsprekend en organisch.
4) Je leert een leven lang (en binnen het onderwijs weten ze dat al lang!)
Tot slot heb ik gezien hoe mooi een leven lang leren is en hoe veelomvattend dat is. Leerlingen leren niet alleen wiskunde of Engels, maar leren ook heel veel over zichzelf, over plannen en organiseren, over teamwork. En ook de medewerkers binnen blijven leren en zichzelf ontwikkelen. Omdat de wereld constant verandert, omdat jij verandert, omdat leerlingen veranderen, omdat er nieuwe ontwikkelingenzijn, omdat… er ineens een virus om de hoek komt kijken. En binnen het onderwijs gebeurt dat leren heel vanzelfsprekend en organisch. Mooi om te zien.
Ook ik heb veel geleerd van mijn periode in het onderwijs. Wat me bijblijft: de mooie initiatieven en verhalen. Leerlingen die met een big smile op hun gezicht zelfgemaakte kerstpakketten wegbrengen naar verzorgingshuizen, die schouder aan schouder een bank mozaïeken, docenten die zich laten bijscholen tot coach, ondersteunend personeel dat hun talent inzet en nog heel, heel veel meer. Het bewijst: onderwijs is en blijft heel mooi mensenwerk. En dat mag best van de daken geschreeuwd worden!
Meer weten over (arbeidsmarkt)communicatie in het onderwijs?
Meer lezen over arbeidsmarktmarktcommunicatie, bloggen of storytelling? 
Wil je meer weten over communicatie binnen het onderwijs of over arbeidsmarktcommunicatie? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
In deze blog vind je meer tips over arbeidsmarktcommunicatie en het schrijven van vacatureteksten.  Tips over bloggen lees je in deze blog over bloggen. 

Archieven

Pin It on Pinterest

Share This