Soms raakt een verhaal je in het bijzonder. Zoals het verhaal van Luc. Hij verloor zijn zusje aan een zeldzame ziekte en zet zich nu in voor Stichting Opkikker (waar zijn familie een verwendag van kreeg om nooit meer te vergeten). Zijn verhaal, raakte me diep. En ik was ook onder de indruk van dit 8-jarige kereltje. Want, samen met je ouders, zo’n event opzetten: dat is niet niets. Hieronder lees je het verhaal dat ik schreef voor weekblad Traverse.


Luc (8 jaar) organiseert Koffie Morning

Ambassadeur Stichting Opkikker

Samen met zijn ouders en zusje Anouk beleefde Luc een aantal jaar terug een geweldige dag via Stichting Opkikker. Zijn ernstig zieke zusje en de rest van de familie genoot volop van de dag. Inmiddels is Anouk overleden en zet Luc zich in om nog meer families zo’n waardevolle dag te geven. Hij houdt zaterdag 1 september een Koffie Morning voor het goede doel in Wijkhuis de Lier én promoot deze ochtend tijdens de weekmarkt op zaterdag 25 augustus.

HELMOND- “Maar één keer in de paar jaar krijgt iemand deze stofwisselingsziekte, waarom nou juist bij ons? Nu heb ik geen zusje meer.” Luc Swinkels is zoals elke 8-jarige jongen. Dol op LEGO, enthousiast, het hart op de tong. Maar hij heeft iets meegemaakt, wat gelukkig maar heel weinig kinderen op die leeftijd mee moeten maken. Zijn zusje werd geboren met een stofwisselingsziekte en ze overleed daaraan toen ze nog geen 2 jaar oud was. Het was een erg heftige periode voor heel de familie. “In die tijd was Luc vaak bij zijn opa en oma, omdat wij met Anouk naar het ziekenhuis in Nijmegen moesten”, vertelt zijn moeder. “Natuurlijk hebben we geprobeerd ook zo veel mogelijk bij hem te zijn. Het was een onzekere tijd, we wisten niet wat er met Anouk was. Dat werd pas bekend na haar dood. Maar ik heb instinctief altijd gevoeld dat het helemaal niet goed zat.”

 

Opkikker Dag

In die heftige periode was de dag van Stichting Opkikker een lichtpuntje voor de familie. Het ziekenhuis had de familie hiervoor opgegeven. “Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar het was fantastisch”, blikt Luc terug. De stichting had van alle familieleden in beeld gebracht wat ze graag deden. Ze bleven een nachtje slapen op een vakantiepark en toen barstte de dag los. Op het programma stond onder meer: een helikoptervlucht (‘oh my god, wat was dat gaaf!’), een massage voor moeder en dochter, een fotoshoot, een bezoek aan het reptielenhuis, het bewonderen van snelle auto’s (waaronder een Ferrari), een cowboybeleving en een feestavond. “We hebben allemaal een geweldige dag gehad. Anouk was net 1 jaar oud, maar je kon zien dat ze het heel fijn vond, ook al moest ze regelmatig even slapen. Sowieso was Anouk altijd een heel vrolijk meisje, ongelofelijk, want ze had veel pijn. Het is een dag die we echt nooit meer vergeten.”

Na de dag werd aan Anouk en Luc gevraagd ambassadeur te worden. Ze schreven zich in, zonder echt voor ogen te hebben wat het zou betekenen. Anouk overleed in april 2014. Een paar maanden later was het gezin aanwezig bij een ambassadeursdag van Stichting Opkikker. “Dat was vooral confronterend, want Anouk was er niet meer bij.”
Toch word er tijdens die heftige dag een zaadje geplant bij Luc. “Ik dacht: ik wil ook meedoen, meehelpen.” De ambassadeurs mogen zelf bepalen op welke manier ze hun ambassadeursrol invullen. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals het organiseren van een Koffieochtend. “Het is de bedoeling dat je dan thuis koffie met iets lekkers serveert en daarna met een collectebus rond gaat”, vertelt Luc’s moeder. “Maar dat past niet bij ons. We wilden het grootser aanpakken, meer aankleden. De eerste twee ochtenden hebben we in de huiskamer gehouden, maar wel met allerlei prijsjes en spelletjes.” Dat bleek een succes. En dus wijkt het gezin nu uit naar Wijkhuis De Lier. Ze mogen de zaal op zaterdag 1 september van 10.00 tot 14.00 uur gratis gebruiken. Het is heel veel geregel”, zegt Luc. “Elke dag krijgen we weer goed nieuws van sponsoren, superleuk! Inmiddels staat heel de zolder vol met prijsjes. Ik ben wel blij als dat weg is, want dan kan ik weer met mijn LEGO spelen. We geven bijvoorbeeld boodschappenpakketten weg, een bezoekje aan het pannenkoekenhuis, een dagje dierentuin, een vakantie én nog veel meer! Ook kun je van alles doen, zoals een sleutelhanger maken, graaien in de grabbelton, touwtje trekken en schminken. We houden verschillende loterijen en je kunt draaien aan het rad van avontuur.” De familie kan niet wachten tot het zo ver is. “We hebben allemaal een taak. Ik ben de gastheer. Ik zeg: ‘welkom allemaal”, vertelt Luc lachend. “Mijn vader staat bijvoorbeeld achter de bar. En ook mijn neefje gaat meewerken. In totaal zijn we met elf vrijwilligers!”

Voorproefje op markt

Voor het zo ver is, geeft Luc op de weekmarkt alvast een voorproefje, van 10.00 tot 14.00 uur. En ook dan geeft hij alvast wat weg. “Het contact met de marktkoopman bestond al via mijn Facebookpagina Opkikker Ambassadeur Luc Swinkels. Ik heb namelijk ook al eens kerststukjes voor de stichting op de markt verkocht.” Na de ochtend daalt eerst even de rust neer in het gezin. “Of er een volgende keer komt? Dat weet ik nog niet. Het is een heel project, laten we dit eerst maar eens afronden. Ik denk dat we wel even moeten bijkomen!”

Stichting Opkikker
Als je kind ziek is, kun je als gezin alle kracht gebruiken, kracht die er soms simpelweg niet (meer) is. Stichting Opkikker zet zich elke dag vol overgave in om deze gezinnen, op de momenten dat het er echt toe doet, te ontzorgen en de energie te geven om door te gaan. Meer informatie: https://opkikker.nl/

Archieven

Pin It on Pinterest

Share This