Als puber was ik wat onzeker, stil, stond niet in the spotlights. Volgens mij hebben de jongeren in 2017 heel wat meer power. Ik mocht onlangs de leden van de jeugdgemeenteraad interviewen én ik gaf een workshop schrijven aan twee groepen jongeren (in het kader van de CKV-dag). En wat mij opviel: de jeugd heeft lef!

Ik was heel benieuwd naar de onderwerpen die voorbij zouden komen in de workshop column schrijven. Ik dacht dat de gemiddelde puber een veilig onderwerp zou kiezen, dicht bij huis. Niets bleek minder waar! Er werd een bevlogen betoog over Trump geschreven, een jongere kroop in de huid van een Noord-Koreaan en een derde deelnemer schreef over de (on)zin van goede doelen. Stuk voor stuk pittige onderwerpen, waar enige voorkennis voor nodig was. Onderwerpen waar je je misschien liever niet aan brandt? Nou wel dus! Deze pubers penden zonder blikken of blozen een ijzersterke column neer. Chapeau!

Dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ lef heeft, viel me een week eerder ook al op. Toen mocht ik een fractie interviewen van de jeugdgemeenteraad. ‘Spannend om samen in debat te gaan in die grote raadszaal?’ Nee hoor! ‘Mijn ambitie: de Tweede Kamer zou wel mooi zijn’, klonk het. En: ‘Ik wil wat doen voor het land.’ Lefgozers, dus!

Wat me tijdens deze twee momenten ook opviel, was dat jongeren heel tevreden zijn. Aan de jeugdgemeenteraad vroeg ik welke verbeterpunten er in hun leven en in Helmond waren. Nou er mocht wat meer komen qua uitgaan, veiligheid misschien? Maar over het algemeen: top in Helmond! De jongeren bij de schrijfcursus vroeg ik om ook wat te putten uit eigen misère en ervaring. Waar maak jij je bijvoorbeeld boos om? Nou ja, ze maakten zich eigenlijk niet echt ergens boos over. Ze waren op en top tevreden.

Volgens mij is het dus heel goed gesteld met de jongeren in Helmond (en ik denk dat Helmond daarin niet zo heel anders is dan de rest van Nederland).  Ze hebben lef, durven creatief te zijn, zijn betrokken en spreken zich uit. Ervaar je dat ook zo? Ik ben benieuwd naar je mening.

BewarenBewaren

Archieven

Pin It on Pinterest

Share This