De buurt informeren over een wegopbreking? Leden op de hoogte brengen van een nieuwe locatie? Of mensen uitnodigen voor een activiteit in de wijk? Brieven zijn er in alle soorten en maten. Creatief, zakelijk, een kattenbelletje… het kan allemaal. En het mooie is: met AI heb je zo een brief in de stijgers.

AI helpt je om structuur in je brief te krijgen

Waar begin je? Wat moet erin? Hoe houd je het overzichtelijk? AI helpt je om een logische opbouw te maken. Denk aan een heldere introductie, een alinea met uitleg, en een duidelijke afsluiting met contactgegevens of vervolgstap. Zo voorkom je losse flodders en wordt je boodschap meteen duidelijk.

AI helpt je om een brief te schrijven voor je doelgroep

Wat moet je lezer weten? Wat wil je dat ze doen? En vooral: wat hebben zíj eraan? AI kan je helpen om een tekst te schrijven met de juiste insteek. Je kunt zelfs vragen om een bepaalde tone of voice: vriendelijk, informeel, of juist zakelijk. Ook geeft AI suggesties voor ‘what’s in it for them’ – een slimme manier om je lezer centraal te zetten.

Maar let op: AI kent je doelgroep niet echt. Het mist de context van je organisatie, je wijk of je leden. Jij moet blijven nadenken over wat werkt in jouw situatie.

Mensen maken je brief persoonlijk

Met AI alleen kom je een eind, maar je kunt nog veel meer door de kracht van mens en AI te combineren. Denk aan een citaat van een buurtbewoner, een herkenbaar voorbeeld of een foto van de locatie. Juist dat maakt een brief persoonlijk en geloofwaardig. En zorgt voor verbinding – niet alleen informatie.

Meer weten over AI & brieven schrijven?

Benieuwd hoe wij als tekst- en communicatiebureau uit Brabant omgaan met AI? Lees onze blog over tekst & AI. Zelf een brief schrijven met hulp van AI, maar ook met een menselijke touch? We denken graag met je mee.

Pin It on Pinterest

Share This