Beter schrijven dankzij een schrijfworkshop

‘Ik vond het superleuk en dat had ik helemaal niet verwacht!’ Deze reactie kreeg Romy laatst na het geven van een in company schrijfworkshop. ‘En dat vond ik niet alleen heel leuk om te horen, het laat ook zien hoe belangrijk het kan zijn iedereen binnen je bedrijf zo’n workshop aan te bieden.’ Want misschien denk je: ik heb niets met schrijven en ik heb zo’n cursus niet nodig… Maar de kans is groot dat jij stiekem veel meer schrijft dan je zelf in de gaten hebben. Wie weet ergeren collega’s zich al jaren aan jouw ondoorgrondelijke mails. 5 redenen waarom een schrijfworkshop echt iets voor alle medewerkers binnen jouw organisatie is.

1. Beter leren schrijven is niet alleen waardevol als je extern communiceert

Want waarom denk je dat jouw collega’s wél zitten te wachten op lange zinnen? Of inactieve zinconstructies die ze tien keer moeten lezen? Of mailtjes waarbij je na drie keer lezen nog steeds geen flauw idee hebt wat de boodschap is? Helder communiceren is áltijd een grote plus.

2. Je hebt meer overtuigingskracht als je je plan goed op papier kunt zetten

‘Zet het even op papier…’ Die zin heb je vast wel eens gehoord. Je knalde snel je idee op papier en dacht… Klaar is Kees. Maar helaas, jouw plan ging niet door. En die collega die een catchy presentatie maakte en in een paar zinnen haar idee wist te pitchen? Grote kans dat hij of zij wel een akkoord kreeg. Je kan wel denken ‘ik heb niets met schrijven’, maar stiekem is het best handig om wat in je hoofd zit te kunnen vangen in woorden.

3. Je denkt beter na over je werk

Wie goed schrijft, begint niet zomaar in het wilde weg te typen. Je denkt na over je doelgroep, je doel en je boodschap. En na je eerste versie ben je nog niet klaar: je schrapt en herschrijft. Deze vaardigheden komen goed van pas in je dagelijkse werk. Je staat wat langer stil bij wat je doet en waarom je dat doet. Als je eerst denkt: voor wie doe ik dit nou eigenlijk? En: wat wil ik hiermee bereiken? Dan scheelt je dat waarschijnlijk een hoop gedoe achteraf.

4. Door schrijven leer je creatiever te denken

‘Hier ben ik niet creatief genoeg voor.’ Een opmerking die regelmatig voorbij komt tijdens een schrijfcursus. Maar na even oefenen en trainen, komen toch de mooiste zinnen op papier. Je kunt jezelf trainen om op een andere manier te denken. En dat komt niet alleen van pas als je achter je laptop zit en een brief wilt typen. Het is heel handig als het je lukt anders dan anderen te denken.

5. Door te schrijven leer je je te leven in anderen


Zoals gezegd: als je gaat schrijven, denk je na over je doelgroep. Voor wie schrijf je eigenlijk? Welke voorbeelden kun je het beste benoemen om je lezer te bereiken? Wat wil die ander eigenlijk? Daardoor leer je niet alleen te kijken naar wat jij wil bereiken, maar denk je ook na over hoe je de ander daarin mee kunt nemen. En je begrijpt beter wat de ander bedoelt, als je je inleeft in zijn of haar belevingswereld.

Wil je ook beter leren schrijven? Meer info over een schrijfworkshop

Genoeg redenen om een schrijfworkshop aan te vragen toch? Als je bij TextVast een schrijfworkshop aanvraagt, gaan we aan de slag met de schrijfsels van jouw team of afdeling. Doordat je aan de slag gaat met de schrijfsels van jezelf en je collega’s, blijft de informatie veel beter hangen. Zo sluit de schrijfcursus aan op jouw dagelijkse praktijk. Na afloop ontvang je een schrijfwijzer, die je de periode na de workshop herinnert aan wat je geleerd hebt. Zo voorkom je dat je vol inspiratie naar buiten stapt, maar toch op de oude voet doorgaat. Wil je meer weten? Stuur dan even een mailtje.

Pin It on Pinterest

Share This