De één is er dol op, de ander ziet er alleen maar tegenop. De dicht-tijd breekt weer aan. Ben je geen master-dichtpiet en heb je last van dicht-stress? Speciaal voor jou deze tips:

Een goed idee, is het halve werk! Zomaar beginnen, is een no go. Bepaal dus een onderwerp. Wat maakte deze persoon dit jaar mee? Welke hobby’s heeft iemand? Net aan een studie begonnen? Een puppy gekregen? Een rampzalige reis gemaakt? Een geweldige hockeyprijs gewonnen?

Nu je het onderwerp hebt, kies je een invalshoek. Ben niet te aardig, sinterklaasgedichten hebben nu eenmaal vaak een venijnig randje. Wat kan je met dit ene onderwerp doen? Helemaal uitvergroten of het juist verkleinen? Het ridiculiseren? Vergelijken met een ander (bekend) voorval?

Kies nu een vorm. Dan hebben we het niet alleen over het rijmschema (weet je nog- aabb of abab etc), maar ook over de manier waarop je je verhaal vertelt. Giet je je verhaal in een brief? Kruip je in de huid van iemand anders? Maak je er een quiz van?

Maak het persoonlijk. Dat jij tijd hebt besteed aan dit gedicht en het niet simpelweg hebt uitgeprint, is een enorm groot cadeau. Je maakt een gedicht anders dan anders door die persoonlijke touch.

Gebruik maken van een rijmwoordenboek, mag/kan dat? Ja! Dacht je dat schrijvers nooit een woord of synoniem opzoeken? Nou, heus wel!

 

Heel veel dichtplezier!

 

BewarenBewarenBewarenBewaren

Pin It on Pinterest

Share This