Kijk, een goed verhaal, begint met een goed idee. Daar kan je computer je niet bij helpen. Maar er zijn zaken waar je pc wel een heel handig hulpje voor is! Je laptop als personal-schrijf-assistant? Drie tips:

  1. Zoek synoniemen
    Je wilt in je tekst niet vijf keer hetzelfde woord achter elkaar gebruiken, maar man wat is het soms lastig om een alternatief te bedenken. Laat je toch gewoon je computer opknappen, dat klusje? Bezig in Word? Klik op je rechtermuisknop en selecteer synoniemen. Heb je meteen een portie inspiratie!
  2. Eindredactie? Je computer leest voor
    Als je uren naar een tekst hebt zitten turen, word je een soort van ‘woordblind’. Dan zie je ineens niet meer dat dat ene woordje in die zin mist. Wat dan heel goed werkt, is je computer laten voorlezen. Ja, die computerstem is niet heel aangenaam, maar echt: je went eraan. Je kunt de voorleeshulp instellen in Word, typ bij help even ‘voorlezen’ in voor de instructies die bij jouw computer passen.
  3. Zorg dat je tekst gelezen wordt: regelafstand
    Deze truck werkt goed als je nog een final check wilt doen: stel je regelafstand in op 1,5. En… het werkt ook goed als je wilt dat je tekst goed gelezen wordt. In boeken is de regelafstand ook altijd wat groter, dat leest gewoon fijner. En het is ook heel handig als je zelf je tekst nog eens goed doorleest.

 

Pin It on Pinterest

Share This