Wij willen een magazine maken en we willen het héél snel afhebben. Kan dat? Die vraag krijgen we regelmatig. De flauwe reactie… Wat is snel? Een goed magazine maken kost tijd. Zo simpel is het. Maar er zijn zeker hacks om het proces van het maken van een magazine te versnellen. Die maand is dan nog altijd een grote uitdaging, maar binnen twee maanden een tijdschrift op je deurmat is zeker mogelijk. Benieuwd hoe je zo efficiënt mogelijk een blad maakt? Lees dan even door.

Snel duidelijkheid met een ‘plank’ en briefingsformulieren

Efficiënt werken valt of staat met een goed proces. En nee, dat is geen woord waar wij als creatievelingen nou heel blij van worden. Maar feit is dat je met een duidelijk idee en de juiste verwachtingen nu eenmaal snel meters maakt! Hoe je dat doet? Ten eerste maak je een plank: de fundering voor het magazine. Samen sparren we over wat er in het magazine ‘moet’. Al snel buitelen de leuke ideeën dan over elkaar! Is de indeling definitief? Dan maken we samen met jou (of je maakt ze zelf) briefingsdocumenten. Daarin staat per artikel wat de verwachting is en wie we spreken. En dan kan er écht begonnen worden met het maken van het magazine… Klaar voor een vliegende start? AF!

Plan je interviewafspraken efficiënt om snel een magazine te maken

Er gaat tijd, heel veel tijd, zitten in het maken van interviewafspraken. Stel: je moet voor een artikel vijf medewerkers spreken. Die moet je stuk voor stuk mailen, nabellen etc. Datumprikkers, ‘ik kan toch niet’ en het verzetten van afspraken…. Het hoort er allemaal bij. Als je een magazine van honderd pagina’s maakt, spreek je al snel honderd mensen. En dan hoeven wij je niet te vertellen hoeveel je daarvoor moet plannen, toch? Doen we graag. Maar als je snel en efficiënt wil werken, pak je het anders aan. Wat dacht je van een aantal interviewdagen op locatie? Onze tekstschrijvers houden dan als het ware ‘spreekuur’ en de interviewkandidaten komen ‘op consult’.

En de foto’s dan?

Als je slim wilt werken, maak je op dezelfde dag ook meteen alle foto’s! Dan kun je direct per artikel de inhoud voor de tekst én foto van je lijstje afvinken. De uitdaging is om het zo in te plannen dat de interviewkandidaten hun interview en fotomoment niet tegelijk hebben. En natuurlijk komt het voor dat niet alle interviewkandidaten op die momenten kunnen of dat iemand onverwachts afwezig is. Heb daarom een aantal reservedagen gepland staan die je afstemt met de klant, interviewkandidaten en de fotograaf.

Snel feedbackproces voor artikelen magazine

Oké, de eerste versie ligt er. En nu? Wie lezen er mee? En hoe reageren die lezers op de tekst? Stel dat drie mensen meedenken. De een schrijft zijn of haar opmerkingen bij een uitgeprinte pdf, de ander zet in Word wat opmerkingen en een derde typt het een en ander in de mail. En als je die opmerkingen naast elkaar legt… Blijken ze elkaar soms ook nog tegen te spreken. Onrealistisch scenario? Het gebeurt regelmatig. Wil je snel een magazine maken, dan moet je ook rap definitieve artikelen hebben. Dat betekent: goede afspraken maken over het feedbackproces. Het handigste? Vermelden dat het vooral om de feitelijke controle gaat. En werk met één Word-document, waarin met ‘opmerkingen bijhouden’ alle suggesties en aanpassingen bijgehouden worden. Zo zie je precies wie wat zegt en kun je als tekstschrijver zelf bepalen hoe je de feedback verwerkt.

En doorrr… Nu de vormgeving nog

Dan wacht het vormgevingsproces. Ook dat kan snel, sneller of supersnel. In dat laatste geval kies je voor een vast stramien. Zie het als voorgekookte pagina’s die je alleen nog maar met inhoud hoeft te vullen. Zoek je wat meer originaliteit en creativiteit? En wil je je huisstijl terugzien in je magazine? Ga dan op zoek naar een vormgever die begrijpt wat jij bedoelt en in hoog tempo kan handelen. Binnen TextVast werken we met vormgevers die net zo flexibel zijn als wij, dus dat komt wel goed!

Zo kan het ook: maak in één dag een magazine met je team

De turbo erop? Je kunt ook in een dagdeel zelf alle input verzamelen voor je team. Jullie clubje wordt dan even een heus redactieteam. Je schrijft je eigen artikelen en maakt zelf je foto’s. Natuurlijk onder de bezielende leiding van professionals die je in een workshop ook even razendsnel de nodige bagage meegeven en creatief laten denken. Binnen een paar weken kun je dan je eigen magazine op je bureau hebben! Op de website van magazinesmaken.nl leggen we je hier alles over uit.

Meer weten over het maken van magazines?

We schreven al meer blogs over het maken van magazines, bijvoorbeeld deze. Wil je eens met ons sparren over de mogelijkheden? Dat willen wij ook! Neem even contact met ons op. Tot snel?

Pin It on Pinterest

Share This