Samen een magazine maken. Hoe doe je dat? Waar begin je dan? En hoe zorg je voor de leukste artikelen en beste beelden. Tijdens de redactievergadering met een team van de LEVgroep, hebben we de fundering ‘gestort’ voor een eigen magazine. De komende weken gaan de redactieleden heel hard aan de slag, zodat ze nog voor de zomervakantie hun eigen magazine in handen hebben.

In het wilde weg gaan schrijven? Niet zo’n goed idee. Elk magazine heeft zijn eigen karakter, eigen sfeer, eigen handtekening. Wat past bij jullie? En, nog veel belangrijker, wat past bij jullie doelgroep?

Samen duiken we in het diepe en denken we na over het doel van het magazine, de doelgroep, de boodschap en dé ijkpersoon. Voor wie schrijf je nu eigenlijk? Al die lezers weten te vatten in één fictieve persoon valt niet mee. En toch, als de neuzen dezelfde kant op wijzen, ontstaat al snel het beeld. Is het een man of een vrouw? Gezin? Leeftijd? Hobby’s? Voor wie schrijven we nu eigenlijk?

Als je dat scherp hebt, kun je de toon van je teksten daarop afstemmen. Heb je een 16-jarige scholiere voor ogen? Of een 60-jarige dokter? Wedden dat de tekst voor de eerste persoon heel anders is dan voor de tweede? Een goede tekst schrijven, begint met wéten voor wie je schrijft.

Dan is het tijd om te scheuren en plakken. Een moodboard. Het leuke is: er ontstaat bijna altijd al snel een beeld waarin iedereen zich kan vinden. Felle kleuren? Zwart-wit? Pastel? Dynamische beelden? Of juist geposeerd? Een gekkigheidje tussendoor, mag dat of liever niet?

En daarna gaan we aan de slag met de ‘plank’. Welke artikelen gaan we maken? Op welke pagina plaatsen we dat? Hoe zorgen we voor het juiste bladritme? Hoe wisselen we beeld, tekst, ‘zware artikelen’ en luchtige kost goed af. En de planning is natuurlijk ook belangrijk: wie doet wat? En uiteraard krijg je nog de nodige bagage mee: schrijf-, interview- en fotografietips. Klaar voor de start?

Zo’n fundering is dus heel belangrijk, maar, ook mooi meegenomen, wel in een ochtendje gelegd. En hij hoeft niet meer te drogen, hoe fijn is dat? Je kunt meteen beginnen. We kunnen in een dag het hele magazine samen maken. Nodig klanten uit, maak toffe foto’s, interview elkaar! Een professionele fotograaf of videograaf kan voor de mooiste beelden zorgen. In dit geval gaan de redactieleden de komende weken aan de slag om tot het beste resultaat te komen. Als team Magazines Makenstaan we natuurlijk garant voor de eindredactie en vormgeving.

Pssst: Lijkt het je leuk om in een dag of dagdeel je eigen magazine te maken? Onder bezielende leiding van magazine-lovers? Neem dan eens een kijkje op www.magazinesmaken.nl. De mooie foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Rob Deelen van Team Magazines Maken. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Pin It on Pinterest

Share This