Het zal je vast niet ontgaan zijn dat we met Kunstmatige Intelligentie (KI of AI) steeds betere teksten kunnen schrijven. Lekker handig, denk je misschien. En behoorlijk balen voor tekstschrijvers, toch? Wij zijn zeker niet tegen het slim gebruiken van technologie en in sommige gevallen is een chatrobot een prima oplossing. Maar lang niet in alle gevallen. Hieronder leggen we uit wanneer een schrijvende computer een goed of juist een slecht idee is.

Een tekstrobot kan niemand interviewen

Wat blijft je het meeste bij: een informatieve tekst over hoe een openhartoperatie werkt? Of het verhaal van iemand die daadwerkelijk zo’n operatie heeft ondergaan? Iemand die vertelt over de angst, maar ook de herziene energie daarna? Dat laatste maakt natuurlijk meer indruk. En dat unieke verhaal, van die ene patiënt of dokter die aan de operatietafel stond… Dát kan een chatrobot natuurlijk niet schrijven. Want daarvoor zul je toch echt het gesprek aan moeten gaan. Als je unieke verhalen wilt vertellen die echt blijven hangen, dan doe je dat niet met informatie die al overal te vinden is. En dat is nou juist de bron van informatie van een chatrobot.

Een tekstrobot heeft geen feeling bij je doelgroep

Chatrobots worden steeds beter. Ze kunnen een formele of informele brief schrijven. En dus best hun taalgebruik een beetje aanpassen aan de lezer. Dat is zelfs voor ons als tekstschrijvers soms wel fijn wanneer we een korte standaardtekst moeten maken. Maar écht doelgroepgericht schrijven gaat veel verder dan dat. Je moet weten wat je lezer beweegt. Daar pas je niet alleen je taalgebruik op aan, maar ook de voorbeelden die je gebruikt. Je lezer écht raken, is lastig voor een robot zonder emoties.

Een tekstrobot is niet zo creatief als een tekstschrijver

Een robot doet precies wat ‘ie moet doen en kleurt niet buiten de lijntjes. Dat kan soms heel handig zijn. Maar als je echt origineel wil zijn, wat doe je dan? Juist, buiten de lijntjes kleuren. En juist dát is lastig voor een robot.

Een tekstrobot gebruikt oude en bestaande bronnen

De populaire chatrobot ChatGPT put uit bronnen van vóór 2021. Wil je dus een tekst die aansluit bij de meest recente ontwikkelingen? Dan kun je beter een tekstschrijver inschakelen.

Een tekstschrijvende computer denkt niet met je mee

‘We kunnen er ook een filmpje bij maken?’ ‘Heb je al eens gedacht aan een andere invalshoek?’ ‘We kunnen er ook een magazine van maken, dat past veel beter bij je doelgroep.’ ‘Weet je wat, we maken er een infographic van!’ Dit soort invallen hoef je niet te verwachten van een chatrobot, wél van een tekstschrijver.

Kortom: tekstrobot maakt geen unieke content

En juist unieke content scoort goed. In zoekmachines, maar vooral bij lezers. Je wilt niet zien, lezen of ervaren wat je al kent. Je bent op zoek naar nieuwe woorden, andere inzichten, vernieuwende verhalen. En juist dat wordt lastig met een chatrobot.

Wanneer is een chatrobot wél een goed idee?

Tja, ben je scholier en word je gevraagd een betoog aan te leveren over, laten we zeggen, de Tweede Kamer? Als je de chatrobot de juiste briefing geeft, dan is de kans dat je een best aardige basistekst eruit krijgt vrij groot. En wil je een liefdesbrief schrijven? Dan heb je ook minder denkwerk nodig. Maar in beide gevallen geldt natuurlijk wel: hoeveel levert het je nou echt op? Je leert natuurlijk veel meer als je zelf dat boek schrijft. En hoe zal de liefde (in spe) reageren als hij of zij weet dat die woorden helemaal niet van jou zijn, maar van een robot? Toch kan zo’n programma je wel helpen om een basistekst te creëren, bijvoorbeeld voor wanneer je een brief wilt schrijven. Maar probeer er dan altijd nog een eigen sausje over te gooien. Voeg een mooie quote of een inzicht toe. Want ondanks alle handige tools, zijn mensen meer dan ooit op zoek naar authenticiteit. Iets dat écht is. En een tekst gemaakt door een computer, is misschien heel handig, maar allesbehalve oprecht.

Zelf een tekst schrijven is veel leuker

Oh ja, dan vergeten we nog één ding. Voor de schrijver is het ook nog eens heel leuk om zijn of haar eigen woorden op papier te zien. Als je het lastig vindt om te schrijven, kun je natuurlijk een computer het vuile werk laten opknappen. Maar je kunt ook investeren in een schrijfworkshop (hint, hint) en jezelf ontwikkelen. Je gaat dan merken dat schrijven heel leuk is, je creativiteit aanwakker of helpt emoties te verwerken of gedachtes aan te scherpen. Kijk, daar kan die robot je natuurlijk niet bij helpen.

Dus ChatGPT, waarom is een tekstschrijver beter dan een robot die teksten schrijft?

“Een menselijke tekstschrijver is meestal beter dan een tekst-schrijvende robot, omdat ze in staat zijn om emotie, empathie en menselijke aanraking te injecteren in de tekst die ze schrijven. Robots kunnen nog steeds niet de complexiteit en subtiliteit van menselijke taal en communicatie begrijpen en nauwkeurig weergeven. Bovendien kunnen menselijke tekstschrijvers ook creatieve en originele ideeën genereren, terwijl robots meestal beperkt zijn tot het schrijven van tekst gebaseerd op gegeven informatie.”

Kijk, dat is eigenlijk gewoon een beknopte samenvatting van deze blogpost. Het had ons heel wat tijd kunnen besparen door direct dit te vragen aan de chatrobot. Maar we gooien natuurlijk liever zelf een eigen sausje eroverheen…

Hoe sta jij tegenover tekstschrijvende computers?

Heb jij weleens gebruik gemaakt van tekstschrijvende robots? En wanneer zou je een chatrobot wel gebruiken en wanneer niet? Wij zijn heel benieuwd naar je reactie!

Pin It on Pinterest

Share This