Personeel vinden en binden is een behoorlijke… challenge. In sommige takken van sport, loopt de ‘personeelsvijver’ langzaam maar zeker leeg. Dan moet je je best doen, om de gedroomde werknemer binnen te halen. Het standaard ‘riedeltje’ afspelen, is dan niet meer genoeg. Je vacaturetekst moet die zoekende werknemer in spe meteen raken. Ja, klinkt goed, maar hoe doe je dat in hemelsnaam? Drie tips.
                                                                                                                                                                                                                                                               1) Begin anders dan anders

Heel vaak begint een vacature met een droge beschrijving van de feiten. Niet echt iets waar het hart van de gemiddelde sollicitant harder van gaat kloppen. Je scant snel de tekst en gooit de vacature aan de kant of besluit toch eens een poging te wagen. Maar zelden heb je al meteen het gevoel: dít is het. Die zakelijke informatie komt wel, begin eens op een andere manier. Met een leuke quote of uitspraak bijvoorbeeld. Google eens quotes die samenhangen met het vakgebied. Of laat die leuke collega aan het woord die echt zijn/haar droombaan heeft gevonden. Wie weet zorgt dat verhaal ervoor dat de sollicitant denkt: dát wil ik ook.
                                                                                                                                                                                                                                                                  2) Niet alleen ‘halen’ ook ‘brengen’

De tijd dat je als werkgever kon opsommen wat je allemaal verwacht/wilt en dan een blik aan sollicitanten kon ‘opentrekken’ waar je de perfecte uit kon kiezen, is in sommige sectoren wel voorbij. Maar zelfs als er nog meer dan genoeg sollicitanten zijn, loont het om niet alleen vanuit jezelf te denken, maar je ook eens in te leven in de werknemer in spe. Wat heb jij die werknemer, naast een mooi salaris, eigenlijk te bieden? Zeker millenials gaan niet meer alleen voor een goedgevuld loonstrookje, voor hen zijn uitdaging, het toevoegen van waarde, scholing of toffe collega’s véél belangrijker. Laat weten wat jij te bieden hebt.
                                                                                                                                                                                                                                                               3) Sla de juiste toon aan

Zoek je een goedlachse verkoopmedewerker? Of een ICT-medewerker die graag uren in een bepaald probleem duikt? Een serieuze directeur? Een krachtige interieurverzorgster? In het dagelijks leven passen we ons taalgebruik vaak aan aan diegene tegen wie we praten. Maar op papier… vergeten we dat nog wel eens. Leef je in in je doelgroep. Wat voor persoon zoek je? Hoe praat diegene? Wat doet hij of zij? Pas niet alleen je taalgebruik aan, maar ga ook op zoek naar voorbeelden en quotes die helemaal bij deze persoon passen.                                                      
                                                                                                                                                                                                                                                                Kom je er niet uit? Dan kun je natuurlijk altijd een tekstschrijver inhuren ;). Wij (her)schrijven regelmatig vacatureteksten. Ook geven we in company schrijfcursussen. Dus als jij met je team wel een opfriscursusje kunt gebruiken en écht de sollicitant in spe wilt raken, ga dan eens een dagdeel bij elkaar zitten (en het blijft niet bij zitten, je gaat meteen aan de slag!). We garanderen dat je na dat dagdeel je eerste vacaturetekst 2.0 in handen hebt. Veel schrijfplezier!

Pin It on Pinterest

Share This