De Binnenstad van Helmond is een wijk waar je niet wilt zijn, laat staan wonen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen gewoon niet werken. En vluchtelingen vinden geen baan omdat ze een uitkering wel prima vinden. Zomaar wat vooroordelen die je dagelijks om de oren kunnen vliegen. Het leuke aan ons vak is dat je die vooroordelen stuk voor stuk onderuit kunt halen. Simpelweg door verhalen te vertellen.
Op een zonnige dinsdagochtend ga ik in gesprek met een Syrische ondernemer in de Heistraat. Met een big smile vertelt hij zijn verhaal. Hij biedt me meteen thee aan, wil alles over mij weten en vertelt openhartig zijn eigen verhaal. Trots is hij op zijn winkel en de mensen waarmee hij dit ondernemersavontuur is aan gegaan. Tegen zoveel optimisme en vriendelijkheid kan geen vooroordeel op. Deze man wil een bestaan opbouwen in Nederland en werkt daar heel hard voor, punt.
Vooroordelen wegnemen met storytelling
Het is niet de eerste keer dat ik als tekstschrijver een kijkje in het leven van anderen krijg.
Sterker nog, ik spreek bijna dagelijks met mensen van alle rangen en standen. Dus ook met mensen die ik in het dagelijks leven niet op het schoolplein of in de supermarkt tegenkom. Hert zijn juist die verhalen die ik graag doorvertel. Omdat het laat zien hoeveel mooie, sterke, bijzondere mensen er zijn.
Inspireren door verhalen vertellen
Zo sprak ik onlangs met een vrouw die heel wat tegenslag in haar leven had gehad. Ze was alleenstaande moeder van twee zorgenkindjes. Bikkelen, zou je het kunnen noemen. Maar ik heb zelden zo’n optimistische en levenslustige vrouw gezien. Ze was sinds kort aan de slag als schoonmaker, nadat ze jarenlang niet had kunnen werken. En mán, wat was ze daar dankbaar voor. ‘Als je iets vindt waar je hart ligt, dan kun je alles!’
Optimisme door storytelling
Na allebei deze gesprekken liep ik met een goed gevoel en een portie optimisme de deur uit. Wát een leuke mensen, wat een mooie verhalen. Merk je dat binnen jouw organisatie ook vooroordelen leven? Vertel dan ook verhalen.